τσαγκάρης // παπουτσής // υποδηματοποιός // μπαλωματής

μεσαιωνική ελληνική τσαγγάρις < Από το τσαγγάριος. < Από το ουσιαστικό τσάγγα, είδος μαλακού παπουτσιού.

Αυτός του οποίου το επάγγελμα είναι να κατασκευάζει ή να επισκευάζει υποδήματα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΑΝΩΤΕΣ, ΓΊΝΑΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ!

ΓΑΝΩΤΕΣ, ΓΊΝΑΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ!
Παλιά οι γανωτές ήσαν περιπλανώμενοι από σπίτι σε σπίτι κι έβγαζαν τις σκουριές από τα μπακίρια!  (Λεβέτια, τετζέρια, τηγάνια, ταψιά, σαγάνια, τσουκάλια κ.ά)

Πέταγε από χαρά η νοικοκυρά σαν έβλεπε να αστράφτουν από καθαριότητα τα πολύτιμα σκεύη της. Με τον καιρό και την εξέλιξη η σκουριά δεν πιάνει πλέον στα μοντέρνα ανοξείδωτα σκεύη. Το επάγγελμα θα είχε εκλείψει αν οι ειδικοί δεν εντόπιζαν σκουριά στα μυαλά των ανθρώπων! Οι άνθρωποι από φόβο, έχουν την τάση να μην ξεκολλάνε τα μυαλά τους από τις συνήθειές τους. Να μην ακολουθούν τις αλλαγές των εξελίξεων! 
Η στασιμότητα του μυαλού επιφέρει καταστροφές. Τεράστιες ευκαιρίες χάνονται λόγω αδράνειας, λες και το μυαλό έχει πιάσει σκουριά! Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη επαναφοράς και μετεξέλιξης του επαγγέλματος του γανωτή! Αντι μπακίρια να γανώνουν μυαλά ανθρώπων ομαδικώς κι όχι κατά ατομική περίπτωση! Προς τούτο επιλέγονται επιτήδειοι και ταλαντούχοι, με χαρίσματα στο λέγειν! 

Τοποθετούνται ως εκφωνητές-παρουσιαστές σε θέσεις κλειδιά ενημέρωσης κι αναλαμβάνουν δράσεις γανώματος μυαλών! Η αλήθεια δεν είναι κατ' ανάγκη απαραίτητη. Αν με ψέματα επέρχεται ίδιο αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο!  "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα "!

Οι πολίτες θα διαμαρτύρονται  πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής τους. Εκείνοι όμως θα επιμένουν ώσπου να βγάλουν την σκουριά! Πρόσφατο παράδειγμα ο κυκλώνας. Κάνει παραλιακές βόλτες και δίνει ευκαιρία στους γανωτές να κάνουν την τρίχα τριχιά και το ύψος των κυμάτων να ξεπερνούν τσ 10 μέτρα!  Ποιός τολμά να αναμετρηθεί μαζί τους; Ουδείς! Ούτε και οι μετεωρολόγοι! Εδώ, η ξεπλυμένη από την σκουριά, λογική, σταματά! 

Παραπαίει σαν ψαρόβαρκα στον κυκλώνα "Ξενοφώντα " Δίνει τράτο στην.φαντασία, να αποφαίνεται ακόπως και ανευθύνως! Αναλογίζεται μήπως ο κατά πάντα δυνατός ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ Ντ. Τράμπ, μας έστειλε παραμονή του δημοψηφίσματος των Σκοπιανών, τον τυφώνα, προς νουθεσία, εν όψει του μεγαλύτερου τυφώνα ΜΑΚΕΔΏΝ που επελαύνει!

Πάρτε τα βουνά, για παν ενδεχόμενο! Μήπως και σώσουμε τα μυαλά μας από τους αδίστακτους γανωτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου